Grunnoppskrift, ca 2 kg snus.
NB! Behandle alle kjemikalier som potensielt skadelig og beskytt deg deretter med briller, hansker, maske etc.
Du trenger:
Ingredienser
- 780 g tobakksmiks
- 8 dl vann
- 100 g havsalt
- 50-60 g Natriumkarbonat eller 60-70 g Kaliumkarbonat
- 50 g Glycerin
- 50 g Propylenglykol
- 0,5-1,5 dl valgfri væske (vann, sprit, portvin, mv)
- Evt. krydder og essenser
Utstyr
- El-visp
- Ovn, slowcooker eller trykkoker.
- Evt. stekepose
- Noe å blande snusen i
- Noe å lagre snusen i
Tobakksforberedelser
Til deg som har dyrket tobakk selv, eller har fått tilgang på hele blad. Har du ferdig tobakksmiks, går du rett til Snusbak.
- Separer bladnerven fra selve tobakksbladet.
- Kvern stilken separat. Her passer det godt å bruke mikser (slik som man bruker til smoothie).
- Kvern bladene. Her kan du kan for eksempel bruke kjøkkenmikser eller kjøttkvern. Hvis du liker finkornet snus, kan du sikte tobakken med en sil og kverne det grøvste på nytt. Husk støvmaske! Hvis du liker grøvre, trenger du ikke å sikte. Den ferdige snusen kommer å oppleves mye finere enn hva tobakksmiksen skulle tilsi.
- Deretter mikser du de tobakkssorter du ønsker. Min grunn-miks består av tre typer tobakk: Virginia, Burley og Rustica.
For eksempel:
- 250 g Virginia
- 250 g Burley
- 50 g Rustica
- 230 g stilk
= 780 g totalt
Dette er på ingen måte noe fasit, men et godt utgangspunkt for nybegynnersnus!
Snusbak
Når du har ferdig tobakksmiks er det tid for å bake snus.
- Kok opp 8 dl vann.
- Tilsett i 100 g havsalt i vannet. Hvis du generelt synes snus er for salt, kan du minske til 80-90 g salt. La saltvannet svalne.
- Miks tobakksmiks og saltvann godt. Bruk først hendene, og deretter el-visp. Bruk gjerne støvmaske i dette momentet. Det er viktig å se til at all tobakk er fuktig, ellers kan snusen for bli dårlig. Prøv å få ut alle klumper. Jobber du godt nå, vil det hjelpe deg når snusen er bakt. Hvis du synes det er vanskelig å få den jevn, kan du la snusmassen stå en stund og så prøve å vispe på nytt.
- Nå er tobakken klar for å bakes. Dette kan gjøres både i ovn, slowcooker og trykkoker. Se egen instruksjon for hvordan du prepper trykkoker og slowcooker. Putt snusen opp i kokdonet og kjør følgende tider:
Ovn: 2-3 døgn
Slowcooker: X timer (tider kommer)
Trykkoker: 5-7 timer
Hvis du er usikker på om snusmassen er ferdig kan du smake på den. Snusmasse er surt, men skal ikke være besk. Er den besk kan du bake den litt til.
Nå er selve snusmassen ferdig. Og det er nå du får betalt for at du blandet godt i begynnelsen.
- Visp ut snusmassen og få ut alle klumper. Snusmassen kommer å oppleves tørr – det er helt riktig.
- Snusmassen har lav pH når den kommer ut fra kok. Denne må justeres opp, slik at nikotinet kan frigjøres og snusen ikke smaker surt. Til dette brukes et salt – natriumkarbonat eller kaliumkarbonat. De har samme funksjon, men gir litt forskjellig følelse og smak. Prøv deg frem til hva du liker. Til 780 g tobakk er det passe med 50-60 g Natriumkarbonat ELLER 60-70 g Kaliumkarbonat. Tilsett natriumkarbonatet ELLER kaliumkarbonatet og bland godt.
I ferdig snus skal pH ligger på 8,3. Hvis du ikke har en pH-måler kan du prøve deg frem. Er snusen for sur og kanskje for svak kan du tilsette mere soda. Hvis snusen brenner på leppen har du hatt i for mye. Da er det vanskeligere å justere, men du får ta med deg det til neste gang. Husk at når du smaker på så fersk snus har saltet ikke løst seg skikkelig. Det kommer å ose godt og stikke under leppen litt uansett, men dette roer seg med tiden.
- Tilsett 50 g propylenglykol og 50 g glycerin. Disse kjemikaliene gjør at snusen holder i hop bedre og virker i tillegg antibakterielt, slik at holdbarheten blir lenger. Bland godt.
- Nå skal du tilsette litt mere væske. Du kan bruke te, vann, sprit, eller hva du ønsker – det er bare fantasien (og kanskje smaksløkene) som setter grenser. Det er passe med ca 1 dl væske i dette stadiet. Tilsett og bland godt.
Hvis du bruker alkohol så kan dette i visse fall trekke pH ned. Da kan du være nødt å justere med litt mer natriumkarbonat eller kaliumkarbonat. pH skal slutte på 8,3.
Putt snusen i en boks og sett i kjøleskapet ca en uke. Nå skal natriumkarbonatet løses opp og tobakken skal trekke til seg av væsken du tilsatte.
Konsistens og smak
- Nå har snusen vært på lagring en uke. Ta frem snusen fra kjøleskapet og la den bli romsvarm (hvis du har tålmodighet til det).
- Visp snusen med elvispen for å føle hvordan den føles. Smak for å se hva du har å jobbe med.
- Nå er det tid for smaksetting for den som ønsker (snusen er sannsynligvis helt himmelsk naturell, men det er artig å smaksette). Her må du prøve deg frem. Mine favoritter er honning, lakrispulver, svartpepper og tørkete urter som fenikkel, anis eller karve. Ikke alt på en gang, men plukk det du synes virker interessant. Det finnes også essenser å kjøpe som hjelper deg på veien. Bergamotte er en klassiker. Røyksmak likeså. Et tips er å prøve å smaksette 50-100 g før du smaksetter alt.
- Når du tilsatt det du ønsker av smak, skal vi fylle på med litt mer væske, ca 0,5-1 dl ekstra skulle jeg tro. Hvis du er fornøyd med fuktigheten trenger du ikke å gjøre det, men tenk på at tobakken fortsatt trekker til seg væske og oppleves tørrere med tiden.
Tilsett litt væsken omgangen. Hvis du tilsetter for mye er det vanskelig å gå tilbake (men det går). Bland godt til du får den konsistens som du ønsker. Husk at jo mer du visper, jo fastere og mer lettbakt snus får du. Det gjelder å stoppe i tide hvis du ikke ønsker leire. Snusen kan med fordel lagres en uke til, slik at den får utviklet seg, men er fullt snusbar allerede nå.